Vijesti

OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA POGIBIJE 17 HRVATSKIH BRANITELJA U DRAGANIĆU I 20. OBLJETNICA OD IZGRADNJE SPOMEN KAPELE UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA

U Draganićkom naselju Mrzljaki,   08. studenoga 1991.g. u 14 sati u  podmuklom napadu zrakoplova JNA poginulo je 17 hrvatskih branitelja pripadnika 129. brigade ZNG/HV-a. Na spomen poginulim Hrvatskim vitezovima na tom je mjestu prije 2o godina izgrađena spomen kapela Uzvišenja Sv. Križa i podignut spomenik.

Danas 08. studenoga 2014. god. već 23. godinu za redom u 14 sati  na tom je svetom mjestu u nazočnosti rodbine i prijatelja poginulih, održana komemoracija za poginule uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća mnogobrojnih delegacija, te u nazočnosti mnoštva vjernika ispred Kapele održana je svečana  Sveta misa.

Svečanosti je u prijepodnevnim satima u organizaciji  Udruge Zraka Draganić, Karlovačke 129. brigade HV-a i općine Draganić prethodila 3. Memorijalna utrka u čast poginulih branitelja u kojoj je ove godine sudjelovalo 86 natjecatelja.

Nakon svečanosti u Kulturnom centru Draganić za sve sudionike upriličena je i izložba 129. brigade – sjećanje na poginule branitelje.

KAKO ISKORISTITI BIO OTPAD IZ DOMAĆINSTVA

U SUBOTU, 04. LISTOPADA 2014.- STRUČNIM SKUPOM OBILJEŽENA 750. OBLJETNICA PLEMENITE OPĆINE DRAGANIĆ

Općina Draganić ove 2014.g. slavi 750. obljetnicu od  kada je  4.listopada  davne 1264. godine dobila povelju Bele IV, kao potvrdu za svoju opstojnost  „NOBILES DE DRAGANICH – PLEMENITA OPĆINA DRAGANIĆ“

U nizu manifestacija koje su održane od početka godine do danas u subotu, 04. Listopada 2014. u organizaciji Udruge „Zraka“ i njezine predsjednice prof.povijesti  Kristine Vrbanek, a pod pokroviteljstvom Općine Draganić na čelu sa načelnikom Mr. Stjepanom Bencetićem i Općinskog vijeća, u dvorani Kulturnog centra Draganić za  70- tak nazočnih posjetitelja (domaćina, gostiju i uzvanika) održan je stručni skup ili bolje rečeno zanimljivi susret na kojem je kroz sliku i riječi prikazan dio povijesnog  presjeka  750 godina Plemenite Općine Draganić.

S velikom pozornošću i zanimanjem nazočni su pratili brojne podatke iz daleke povijesti Draganića koje je uz puno uloženog truda prikupila, obradila i kroz slikovno- govorni  prikaz na slajdovima  izložila gđa. Kristina Vrbanek, zatim je Arhivist Državnog arhiva u Karlovcu prof. Antonio Bosio također  uz slikoviti prikaz govorio  o najstarijim povijesnim dokumentima o Draganiću koji su trenutno pohranjeni u Arhivu  Karlovac. O bogatoj povijesti DVD-a Draganić o kojoj se malo zna, te o izgradnji Vatrogasnog doma Draganić na čije posvećenje je tada u Draganić došao i Kardinal Alojzije Stepinac  također je govorila prof. Kristina Vrbanek. Nakon izlaganja o dalekoj povijesti Općine Draganić, najviše pozornosti izazvalo je izlaganje doc.dr.sc. Ante Nazora ravnatelja Hrvatskog memorijalnog – dokumentacijskog centra Domovinskog rata koji je nazočnima veoma opširno i slikovito izložio uzrok i tijek Domovinskog rata od 1991., s osvrtom na udio i žrtve koje je  Draganić imao i dao u Domovinskom ratu. Na ovo izlaganje slikom i riječima nadovezala se i prof. K. Vrbanek te iznijela podatke o gradnji Spomen kapele Sv. Križ, kao spomen na tom mjestu poginulih 17. Branitelja pripadnika 129. Brigade HV-a od neprijateljskog raketiranja iz zrakoplova 08. studenog 1991.g. koji će također biti dio novije povijesti Općine Draganić.

Na samom završetku ovog nadasve poučnog i povijesnog skupa načelnik Općine Draganić Mr. Stjepan Bencetić,dr.vet.med. zahvalio je predavačima koji su izdvojili dio svojeg slobodnog vremena najprije za prikupljanje materijala a zatim i njegovu prezentaciju, te i  svim nazočnima,  što su svojim prisustvom uveličali svečani skup u sklopu  proslave 750. obljetnice Plemenite Općine Draganić.

Budući da je ovo tek jedan dio od prikupljenih podataka o povijesti Plemenite Općine Draganić, a dosta toga još treba istražiti, gđa. Kristina Vrbanek pozvala je sve nazočne da ukoliko posjeduju stare dokumente i fotografije, kao i druge povijesne materijale a voljni su ih ustupiti kako bi se kroz naredno razdoblje  možda izdala jedna kvalitetna Povijest Draganića.

 

KAKO JE BILO NA DANIMA DRAGANIĆA 2014.

 Pod pokroviteljstvom Općine Draganić i  udruga koje djeluju na području Draganića 20. i 21. Lipnja 2014. u sklopu obilježavanja 750 obljetnice Plemenite Općine Draganić, a prigodom Dana državnosti održana je   tradicionalna manifestacija Dani Draganića 2014.

“Dani Draganića 2014.” počeli su već u četvrtak u dvorani Kulturnog centra Draganić predstavom “Sliku tvoju ljubim”, koju je pred prepunim gledalištem izvela dramska sekcija KUD-a “Sveti Juraj”  Draganić.

PETAK 20. lipnja 2014.

-U petak u prijepodnevnim satima, a uoči manifestacije, Draganić su posjetili predstavnici Savjetodavne poljoprivredne službe Europske unije. U obilasku Draganića  posjetili su etno kuću Barice Turčić u Lazini, gdje su im pored razgledavanja etno predmeta i prostora, članovi KUD-a „Sveti Juraj“ pripremili živu izložbu kroz koju je prikazan dio naše baštine nadaleko poznatih narodnih nošnji i oglavlja, nakon okrijepe domaćim proizvodima, gosti su posjetili  Poljoprivredno gospodarstvo Bencetić  i  barokni posjed Udruge “Contessa” u Budrovcima.

- U predvečerje istog dana Draganić su posjetili veterani nogometnog kluba Dugopolje koji su sa domaćinima  veteranskim klubom  “Čeglje – Draganić” odigrali prijateljsku utakmicu.  Boljom igrom  pobijedili su gosti s 9:4.

- U večernjim satima pod velikim šatorom pred brojnom publikom nastupile su folklorne sekcije “Jurići” i “Fiolice” KUD-a “Sveti Juraj”, te djeca koja pohađaju Dječji vrtić “Didi” u Mrzljakima .

Prvi dan manifestacije završio je u kasnim noćnim satima plesom i veselicom  uz svirku  grupe “Lotos Band” iz Karlovca.

SUBOTA, 21. lipnja

Drugog dana, manifestacija Dani Draganića 2014.  započela je već u devet sati  likovnom kolonijom,

U  deset sati počela su sportska natjecanja.

- Malonogometni turnir udruga i političkih stranaka na jednom dijelu igrališta, a na drugom dijelu malonogometni turnir obrta i poduzeća,

- šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba Draganić,

- natjecanje u povlačenju užeta i  visećoj kuglani koje je organizirala UDVDR Ogranak Draganić

-  ribički “casting” u organizaciji ŠRD-a Draganić.

- Vatrogasna zajednica Općine Draganić organizirala je vrlo zanimljivu pokaznu vatrogasnu vježbu najmlađih članova – podmlatka.  

Od 20 sati nakon završteka svih natjecanja  proglašeni su  pobjednici u sportskim natjecanjima i podjeljene nagrade najboljim ekipama i pojedincima.

- Vinarima iz Udruge vinara, vinogradara i voćara “Draganićki bregi” uručene su   diplome i medalje za najbolje ocijenjena vina na ovogodišnjem ocjenjivanju  - „zlatna vina“.

Dvodnevnu manifestaciju upotpunile su i zanimljive izložbe koje su posjetitelji mogli razgledati u dvorani Kulturnog centra, a postavili su ih:

-        KUD Sv. Juraj- pod nazivom „Kroz Draganić nekad i danas“

-        Udruga Zraka i Hrvatske šume – pod nazivom „Draganićki lugovi“

-        Izložba likovnih umjetnina na platnu Stjepana Barkovića- Bebe

Za dobru zabavu posjetitelja koji su ispunili veliki šator do posljednjeg mjesta  pobrinula se svirkom  uz pratnju pjevača nenadmašnog glasa grupa “Dynamic” iz Karlovca (u bandy  i dvojica draganićaka), a za dobru mezu i kapljicu pobrinuli su se vrijedni članovi NK Draganića, KUD-a, Vinogradara i ŠRD-a Draganić.

Pogledajte zanimljive fotografije sa ovogodišnjih Dana Draganića koje je svojim objektivom zabilježila naša neumorna i sveprisutna  Barica...

 

OCJENJIVANJE DRAGANIĆKIH VINA 2014.

U organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara „Draganićki bregi“  Draganić i ove godine održano je ocjenjivanje vina prošlogodišnje berbe 2013.

Na ocjenjivanje je pristiglo oko 50  uzoraka vina, pa su vrsni enolozi-članovi ocjenjivačke  komisije imali poprilično težak zadatak u ocjenjivanju tako velikog broja uzoraka.

Dodijeljeno je 16 zlatnih , 18 srebrnih i 9 brončanih odličja. Zaključak ocjenjivačke komisije je iznenađujuće poboljšanje kvalitete draganićkih vina u odnosu na prošle godine. Pogledajte imena dobitnika odličja i broj bodova po kategorijama..

Odličja će vinarima biti uručena na manifestaciji "Dani Draganića 2014." u subotu 21.lipnja 2014.

DRAGANIĆ ŽUPANJI!

Dobrota, humanost i solidarnost iskazana je prošlog tjedna od mještana Općine Draganić u prikupljanju humanitarne pomoći stradalima u poplavi. Kažu da nevolja  ujednjuje ljude, tako je i ova ujedinila Draganić u  humanitarnoj akciji. U organizaciji Općine Draganić i Crvenog križa Karlovac u općinskoj zgradi u samo nekoliko dana prikupljena je tona pomoći koja je u subotu, 24.05. kamionom Obrta za prijevoz GS u vlasništvu našeg mještanina Gorana Sodića iz Vrha prevezena potrebitima na području Županje.

Iako je ova pomoć samo kap u moru od količine potreba, ipak, u  ime Općine Draganić zahvaljujemo svim donatorima, svim volonterima koji su odvojili dio slobodnog vremena i tijekom akcije primali i razvrstavali  prikupljenu pomoć, Osnovnoj školi Draganić i Župnom uredu Draganić koji su u svojim prostorima također prikupili dio pomoći, te gosp, Goranu Sodiću koji je dobrotvorno izvršio prijevoz na odredište.

Hvala svim ljudima dobre volje uključenima u realizaciji ove akcije.

AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI ZA STRADALE U POPLAVAMA NA PODRUČJU OPĆINE U PUNOM ZAMAHU

Mještani Općine Draganić poziv za uključenje u akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavama prihvatili su bez oklijevanja i već u tri dana akcije prikupljene su velike količine potrepština.

Prostor velike vijećnice u zgradi Općine čini se bit će pretijesan do petka do kada je predviđeno trajanje akcije. Pokazala se velika solidarnost na djelu od dobrotvornih darivatelja do dobrovoljnih volontera koji su se uključili za pomoć pri prihvatu i sortiranju donesenih stvari.

Općina Draganić je dogovorima organizirala da će sva prikupljena pomoć sa područja Draganića u subotu kamionom biti dostavljena stradalnicima na području Županje. O eventualnom produžetku akcije prikupljanja pomoći nakon petka obavijesti će biti na oglasnoj ploči Općine. Velika HVALA svim mještanima na dosadašnjim donacijama. 

23. travanj 2014. DAN OPĆINE DRAGANIĆ...

23. travanj 2014. -Sveti Juraj- zaštitnik  Draganića i  blagdan kada se u Draganiću slavi -  Dan Općine, Dan KUD-a Sv. Juraj, Dan škole i  Dan župe Sv. Juraj. Svečanost Dana Općine Draganić započela je poaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja Sv. Križa.  Potom je u Župnoj  Svetog Jurja služena svečana Sveta misa nakon koje su položeni   vijenci i zapaljene svijeće  kod centralnog križa na groblju Draganić.

U Kulturnon centru Draganić nastavljena je proslava Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, gdje su sve goste i uzvanike pozdravili   načelnik Općine Mr. Stjepan Bencetić i predsjednik Općinskog vijeća Josip Jazvac i održali prigodne govore. Skup je pozdravio i Župan Karlovačke županije gosp. Ivan Vučić. Tijek svečanosti svirkom i pjesmama uveličali su članovi KUD-a Sveti Juraj Draganić, a video projekcijom  upriličena je šetnja kroz Draganić i prezentirana kratka povijest od nastanka  „Plemenite Općine Draganić“. Centralni dio  svečanosti Dana Općine bila je  podjela  Javnih  priznanja  zaslužnim pojedincima, koji su tijekom 2013, godine dali veliki doprinos u  razvoju i promicanju Općine Draganić.

Nakon Svečane sjednice nazočni gosti i uzvanici razgledavali su izložbu „Draganić-pogled unatrag“ koju je na galeriji dvorane postavio KUD Sv. Juraj.

Ovaj dan samo je uvodni dio događanja u čast velike obljetnice – 750 godina „Plemenite Općine Draganić“ koja će se obilježavati manifestacijama kroz cijelu godinu.

 

RADNA I SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE DRAGANIĆ

           Općinsko vijeće Općine Draganić  je 19. prosinca održalo posljednju ovogodišnju sjednicu. Počela je burno jer su vijećnici Koalicije SDP-HNS-HSU nezadovoljni neprihvaćanjem njihovih dopuna dnevnog reda napustili sjednicu.
 Načelnik  Općine Mr. Stjepan Bencetić izrazio je žaljenje na ovakav čin oporbenih vijećnika, jer je kako je istaknuo "mislio da će konačno prevladati zajedništvo, razum i tolerancija" ali to se nije dogodilo, te je sjednica nastavljena sa 7 vijećnika. Odrađene su 22 točke dnevnog reda od kojih je najznačajnija donošenje Proračun Općine za 2014. godinu.
        Nakon radne nastavljeno je sa svečanom sjednicom na kojoj su bili nazočni predstavnici Mjesnih odbora, udruga koje se financiraju iz općinskog proračuna, predstavnici škole, političkih stranaka i djelatnici Općine. Načelnik Bencetić rezimirao je poslovanje u zadnjih 6 mjeseci ove vlasti, te upoznao nazočne sa planovima za iduću 2014.g.
        Načelnik Općine Stjepan Bencetić i predsjednik Općinskog vijeća Josip Jazvac svim nazočnima uputili su Božićno-Novogodišnju čestitku i pozvali na druženje uz  skromni- recesijski domjenak. (Evo djelić sa sjednica).
 

RSS
str. 1 2 3 4 5 6 >