Vijesti

ŽUPANIJSKO NATJECANJE ORAČA U DRAGANIĆU - iZVJEŠĆE

DAN DRŽAVNOSTI OBILJEŽEN U OPĆINI DRAGANIĆ TRADICIONALNOM DVODNEVNOM MANIFESTACIJOM "DANI DRAGANIĆA 2015" - Pogledajte

OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA POGIBIJE 17 HRVATSKIH BRANITELJA U DRAGANIĆU I 20. OBLJETNICA OD IZGRADNJE SPOMEN KAPELE UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA

U Draganićkom naselju Mrzljaki,   08. studenoga 1991.g. u 14 sati u  podmuklom napadu zrakoplova JNA poginulo je 17 hrvatskih branitelja pripadnika 129. brigade ZNG/HV-a. Na spomen poginulim Hrvatskim vitezovima na tom je mjestu prije 2o godina izgrađena spomen kapela Uzvišenja Sv. Križa i podignut spomenik.

Danas 08. studenoga 2014. god. već 23. godinu za redom u 14 sati  na tom je svetom mjestu u nazočnosti rodbine i prijatelja poginulih, održana komemoracija za poginule uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća mnogobrojnih delegacija, te u nazočnosti mnoštva vjernika ispred Kapele održana je svečana  Sveta misa.

Svečanosti je u prijepodnevnim satima u organizaciji  Udruge Zraka Draganić, Karlovačke 129. brigade HV-a i općine Draganić prethodila 3. Memorijalna utrka u čast poginulih branitelja u kojoj je ove godine sudjelovalo 86 natjecatelja.

Nakon svečanosti u Kulturnom centru Draganić za sve sudionike upriličena je i izložba 129. brigade – sjećanje na poginule branitelje.

KAKO ISKORISTITI BIO OTPAD IZ DOMAĆINSTVA

U SUBOTU, 04. LISTOPADA 2014.- STRUČNIM SKUPOM OBILJEŽENA 750. OBLJETNICA PLEMENITE OPĆINE DRAGANIĆ

Općina Draganić ove 2014.g. slavi 750. obljetnicu od  kada je  4.listopada  davne 1264. godine dobila povelju Bele IV, kao potvrdu za svoju opstojnost  „NOBILES DE DRAGANICH – PLEMENITA OPĆINA DRAGANIĆ“

U nizu manifestacija koje su održane od početka godine do danas u subotu, 04. Listopada 2014. u organizaciji Udruge „Zraka“ i njezine predsjednice prof.povijesti  Kristine Vrbanek, a pod pokroviteljstvom Općine Draganić na čelu sa načelnikom Mr. Stjepanom Bencetićem i Općinskog vijeća, u dvorani Kulturnog centra Draganić za  70- tak nazočnih posjetitelja (domaćina, gostiju i uzvanika) održan je stručni skup ili bolje rečeno zanimljivi susret na kojem je kroz sliku i riječi prikazan dio povijesnog  presjeka  750 godina Plemenite Općine Draganić.

S velikom pozornošću i zanimanjem nazočni su pratili brojne podatke iz daleke povijesti Draganića koje je uz puno uloženog truda prikupila, obradila i kroz slikovno- govorni  prikaz na slajdovima  izložila gđa. Kristina Vrbanek, zatim je Arhivist Državnog arhiva u Karlovcu prof. Antonio Bosio također  uz slikoviti prikaz govorio  o najstarijim povijesnim dokumentima o Draganiću koji su trenutno pohranjeni u Arhivu  Karlovac. O bogatoj povijesti DVD-a Draganić o kojoj se malo zna, te o izgradnji Vatrogasnog doma Draganić na čije posvećenje je tada u Draganić došao i Kardinal Alojzije Stepinac  također je govorila prof. Kristina Vrbanek. Nakon izlaganja o dalekoj povijesti Općine Draganić, najviše pozornosti izazvalo je izlaganje doc.dr.sc. Ante Nazora ravnatelja Hrvatskog memorijalnog – dokumentacijskog centra Domovinskog rata koji je nazočnima veoma opširno i slikovito izložio uzrok i tijek Domovinskog rata od 1991., s osvrtom na udio i žrtve koje je  Draganić imao i dao u Domovinskom ratu. Na ovo izlaganje slikom i riječima nadovezala se i prof. K. Vrbanek te iznijela podatke o gradnji Spomen kapele Sv. Križ, kao spomen na tom mjestu poginulih 17. Branitelja pripadnika 129. Brigade HV-a od neprijateljskog raketiranja iz zrakoplova 08. studenog 1991.g. koji će također biti dio novije povijesti Općine Draganić.

Na samom završetku ovog nadasve poučnog i povijesnog skupa načelnik Općine Draganić Mr. Stjepan Bencetić,dr.vet.med. zahvalio je predavačima koji su izdvojili dio svojeg slobodnog vremena najprije za prikupljanje materijala a zatim i njegovu prezentaciju, te i  svim nazočnima,  što su svojim prisustvom uveličali svečani skup u sklopu  proslave 750. obljetnice Plemenite Općine Draganić.

Budući da je ovo tek jedan dio od prikupljenih podataka o povijesti Plemenite Općine Draganić, a dosta toga još treba istražiti, gđa. Kristina Vrbanek pozvala je sve nazočne da ukoliko posjeduju stare dokumente i fotografije, kao i druge povijesne materijale a voljni su ih ustupiti kako bi se kroz naredno razdoblje  možda izdala jedna kvalitetna Povijest Draganića.

 

RSS
str. 1 2 3 4 5 6 7 >