KAPELA SVETOG FABIJANA I SEBASTIJANA U LAZINI

KAPELA SVETOG FABIJANA I SEBASTIJANA U LAZINI
Kapela sv. Fabijana i Sebastijana sagrađena početkom 18. stoljeća, vjerojatno na mjestu ranije, drvene kapele. Godine 1704. je to već nova, zidana kapela. Pravokutnog tlocrta, jednobrodna, sa zvonikom ispred glavnog pročelja. Lađa je pokrivena ravnim stropom, a ulazni prostor pod zvonikom bačvastim svodom. Inventar u crkvi je novijeg vremena, tek škropionica pripada vremenu gradnje kapele. Iako građena u doba baroka, nema posebno vrijednih stilskih obilježja. Vrijedan je spomenik jednostavnih sakralnih građevina karlovačkog kraja.

SVETI SEBASTIJAN
mučenik 20. siječnja
Živio u III.stoljeću, rođen u Milanu, potajni kršćanin, posvetio se vojnoj službi i bio vrlo drag caru Dioklecijanu. Papa Gaj dao mu je naslov branitelj kršćanstva, jer je kao rimski vojnik mogao doći do kršćana koji su u tamnici čekali da budu ubijeni. Ondje im je tajno prenosio poruke i blagoslove. Ostao je vojnik da bi pomagao kršćanima, a ne zbog vlastite želje. Kada otkriše njegovo tajno djelovanje. Dioklecijan ga osudi na smrt. Kolege vojnici izrešetali ga strijelama. To je bilo 20. siječnja 288. godine.

SVETI FABIJAN
Papa i mučenik 20. siječnja
Kada je umro papa sv. Anter, narod se skupio da bira novog papu. Došao je i Fabijan da vidi tko će biti izabran. I dok su među mnoštvom predlagali kandidate, doleti bijeli golub i spusti se na Fabijanovu glavu, sav narod usklikne: „Fabijan je papa!“ Četrnaest godina upravljao je rimskom Crkvom. On ej podijelio zajednicu u sedam pokrajina kojima je upravljalo sedam pokrajinskih đakona. Oni su bili biskupovi pomoćnici, dijelili su sakramente, propovjedili, poučavali. Jeda od njih je bio slavni sv.Lovro. Osim sedam đakona Fabijan je imenovao i sedam podđakona koji su pomagali i sedam notar koji su bili zaduženi da skupljaju podatke i bilježe djela mučenika. Zahvaljujući Fabijanu, danas imamo podatke o mnogim svecima. Fabijan je počeo izgrađivati podzemne grobnice, danas poznate kao Kalistove katakombe. Sveti Jeronim je napisao da je car Decije izjavio kako bi mu bilo draže vidjeti suparnika za svoje carsko prijestolje nego u Rimu imati tog Božjeg biskupa Fabijana. Fabijan je u progonima pogubljen 250. godine i pokopan u Kalistovim katakombama.

Turizam

Komentari su onemogućeni!

Skip to content