Održan studijski posjet u sklopu Erasmus+ projekta “BOSS”

LAG Vallis Colapis provodi Erasmus+ projekt Biram, odlučujem, sudjelujem, stvaram – BOSS! kojeg sufinancira Europska komisija kroz Erasmus+ program.

Biram, odlučujem, sudjelujem, stvaram – BOSS! je projekt koji je započeo 10. siječnja  2022.i trajat će do 9. srpnja 2022. godine. Nositelj projekta je LAG Vallis Colapis, a projekt se provodi u suradnji s Osnovnom školom Draganići i Općinom Draganić. Ukupna vrijednost projekta je 180.696,00 HRK.

Cilj projekta je poticanje aktivnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici te jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka kroz inovativan i učinkovit alat sveobuhvatne strategije za unaprjeđenje demokracije, odgovornosti i razvoja projekata u školama. Kod mladih se time promiču demokratske vještine, sudjelovanje u upravljanju, osjećaj odgovornosti te financijske, projektne, poduzetničke i komunikacijske vještine

Jedna od aktivnosti projekta bila je organizacija Studijskog posjeta Pazinu i Puli kao primjeru dobre prakse za participativni proračun i aktivno sudjelovanje mladih. U studijskom je posjetu sudjelovalo 38 mladih iz OŠ Draganići u pratnji svojih učiteljica i predstavnika LAG-a Vallis Colapis (ukupno 46 sudionika), a održan je između 4. i 6. svibnja 2022. godine.

Prvog dana studijskog posjeta posjetili smo grad Pazin gdje smo se susreli s Društvom Naša Djeca Pazin, Centrom za mlade Alarm, Savjetom mladih grada Pazina, predstavnicima Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin i gradske uprave Pazina. U prostorijama koje dijele DND Pazin, udruga Alarm i Savjet mladih, primili su nas predstavnici gradske uprave, udruga te Savjeta mladih. Obišli smo prostore bivše vojarne koje su zajedničkim trudom i volonterskim radom pretvorili u mjesto koje okuplja mlade i organizacije koje se bave mladima te se preko metode world cafe informirali o njihovom radu i projektima koje provode. Kao projekt koji je najvažniji za naš posjet izdvojili su svoj projekt Pazin(n) mladi! kroz koji se potiče aktivno sudjelovanje mladih.

Sljedeći dan smo obišli Motovun gdje smo proveli ugodno i poučno prijepodne uz, a poslijepodne smo obišli Pazin kroz interaktivnu neformalnu metodu city game.

Zadnji dan studijskog posjeta obišli smo Društveni centar Rojc u Puli, također prostore bivše vojarne koje su volonterskim radom pretvoreni u ugodan i moderan prostor za brojne udruge i organizacije. Predstavnici Civilnog društva Istra (Zaklada Istra) predstavili su nam svoj rad, a nakon toga smo vidjeli kako funkcionira Radio Rojc, Radiona Re-Geppetto, Zelena Istra te nekoliko drugih udruga. Poslije obilaska smo obišli i restoran Punkt, jedinstvenom društvenom poduzeću u Hrvatskoj osnovanom s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihove integracije u društvo. Dan smo završili obilaskom grada Pule uz city game.

Novosti

Komentari su onemogućeni!

Skip to content