ETNO ZBIRKA BARICE TURČIĆ U LAZINI

ETNO ZBIRKA BARICE TURČIĆ U LAZINI
Etno zbirka na imanju gospođe Barice Turčić danas čuva uporabne predmete, alat, namještaj i tradicijsko ruho zadruge Domladovac.

Od objekata brojne zadruge Domladovac iz Lazine danas je sačuvana prepoznatljiva tradicijska drvena kuća (čardak), nekada je bila glavni stambeni objekt naveliko poznate zadruge. Jedne od najvećih zadruga na prostoru bivše Jugoslavije, na početku 20. stoljeća i brojala je do 65 članova, bila je predmet istraživanja etnologa Milovana Glavazija i drugih istraživača etnologije.
U drvenom čardaku živio je i radio načelnik Plemenite draganićke općine Josip Vučković, o tom vremenu svjedoče brojni osobni predmeti: kaput iz Londona, radni stol, kapa hrvatskog sokola i mnogi drugi osobni predmeti.

Etno postav na prvom katu pruža priliku upoznati se s interijerom objekta za stanovanje s početka 19 stoljeća, bogato tradicijsko draganićko muško i žensko ruho (rubača).
Prizemlje sadrži dnevni, više radni prostor koji čine uporabni predmeti koje su koristili članovi zadruge.

O povijesti drvene škrinje iz 1812 godine i pričama koje ona čuva o životu u zadruzi, poslovima, odnosima, reći će vam Barica Turčić vlasnica i čuvarica etno zbirke zadruge Domladovac.

Turizam

Komentari su onemogućeni!

Skip to content