KAPELICA SVETOG SIKSTA
Na središnjem najvišem dijelu područja groblja smještena je kapelica Sv. Siksta. Danas zidana građevina od cigle spominje se u povijesnim zapisima 1668. godine. Kao drvena kapelica. U međuvremenu zbog trošnosti 1709. godine biva prepravljana da bi od 1776. godine objekt služio kao mrtvčnica, a od polovice 20. st. i kao skladišni prostor za održavanje groblja. Taj gotovo zapušten prostor 1989. godine biva saniran žbukanjem vanjskog i unutarnjeg dijela, prekrivanjem krovišta, kao i izmjenom detalja prozora i vratiju. Postavom malog oltara s kipom Isusovog raspeća, kapelica preuzima svoja saklarna obilježja i namjenu. Mali tržni prostro oko kapelice uređen je asfaltiranjem, do kojega vode glavne staze groblja. Na određene svetkovne dane tu se također događa prigodna obredna liturgija.

Uokolo kapelice Sv. Siksta na površini od 2 ha, nalaze se grobovi i grobna mjesta obitelji župe Sv. Jurja. Nema povijesnih podataka od kada na ovoj lokaciji postoji groblje, a koje je vjerovatno povezano s postojenjem župne crkve. Na šest ukopanih polja nalazi se 1770 grobnih mjesta većim dijelom betoniraih krančeva s postavom mramornih nedgrobnih ploča, a ima i zemljanih humki s tradicijskim drvenim bijelim križevima, dok na dijelu novog groblja postoje i obiteljske grobnice betonirane rake. Prilazne staze unuter groblja su danas asfaltirane površine, a unutrašnjost samog groblja oplemenjena i holtikulturnim uređenjem. Kvalitetna vanjska zidana ogrda napravljena je tijekom 1969. godine, a dio nakon proširenja groblja. Tu na starom dijelu groblja nalazi se zajednička grobnica ukopanih svećenika ove župe Ignacija Benkovića 1882.g., Antuna Obada 1920.g.g, Stjepana Prezelja 1946. i Zvonimira Starčevića 1986.g. Stanovnici župe tijekom 1990.g. na ulaznom dijelu groblja postavljaju spomen obilježje svim nestalim i preminulim župljanima.
Urbanističko idejno rješenje novih površina groblja napravili su Rajner Libiš, građ.teh. tijekom 1977.god. i ing.arh. Tomislav Lasić u periodu 1987-1988, a koji je i autor idejnih rješenja na uređenjui župnog centra.

Kip Gospe Lurdske nabavljen je 1968.g. za župnika Zvonimira Starčevića da bi svoj današnji oblik dobio 1990.g. kada je sazidana vanjska kupola spilje i uređen unutrašnji dio svetišta.

Turizam

Komentari su onemogućeni!

Skip to content